Exposició temporal “Cinema en temps de guerra, exili i repressió”
No et perdis l'exposició temporal “Cinema en temps de guerra, exili i repressió”, disponible fins al 24 de setembre al Museu del Turisme!
Catalunya va viure entre 1936 i 1975 gairebé quatre dècades de convulsió que van afectar diversos àmbits del país, un d’ells el cinematogràfic. Durant la Guerra Civil el cinema fou utilitzat no solament com un espectacle sinó com una arma política i de propaganda bèl·lica.
Finalitzada la Guerra Civil i a causa de la derrota de la República a mans de l'exèrcit franquista molts professionals del cinema es van haver d'exiliar i alguns dels que es van quedar a Catalunya van patir la repressió.
Durant la dictadura el règim franquista va imposar una forta censura. Ningú no es va atrevir a estrenar una pel•lícula en català fins que Ignacio F. Iquino va voler exhibir El Judes (1952) aprofitant la celebració del XXXVè Congrés Eucarístic Internacional. No ho va aconseguir. El primer film estrenat comercialment en català a les pantalles de l’Espanya franquista fou Maria Rosa (1964), d'Armando Moreno, basat en l’obra d’Àngel Guimerà, l’any 196.