Ajuntament i Generalitat donen el tret de sortida a l’ampliació de l’Hospital Sant Jaume de Calella

Divendres, 27 de novembre de 2020 a les 00:00

Les instal·lacions s’ampliaran en 15.000 m2 i doblaran la superfície actual, preveu la incorporació de llits de semicrítics, quiròfans d’urgències i quiròfans d’obstetrícia amb l’objectiu de convertir el centre en un equipament de referència per als pròxims 30 anys.

Ajuntament de Calella i la Generalitat ha arribat a un acord per ampliar l'Hospital Comarcal de Sant Jaume de Calella. El projecte suposa que el centre sanitari disposi de més de 31.000 metres quadrats d'edifici en total. L'objectiu és incrementar la capacitat, com també els recursos hospitalaris i modernitzar-ne les instal·lacions.

L’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini; el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès; la consellera de Salut, Alba Vergés, i el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, han signat el Protocol que compromet les institucions en la realització del projecte. Aquest acord ha de possibilitar que l'Hospital ofereixi les prestacions adequades per satisfer les necessitats d'assistència sanitària de la població del territori dels 30 anys vinents.

Durant l’acte de signatura, l’alcaldessa ha destacat que “per Calella avui és un dia molt especial i gratificant, que aporta a la ciutat i al Maresme un valor afegit enorme. Aquest projecte garantirà poder oferir un servei de qualitat als usuaris de la sanitat pública i als professionals la possibilitat de treballar en les millors condicions”. Montserrat Candini, ha explicat que “després d’un any de treball en excel·lent sintonia amb el Departament de Salut, l’Ajuntament de Calella estarà a l’alçada per assolir un projecte que es basa únicament en el bé comú”.

A les paraules de l’alcaldessa de Calella s’hi ha sumat el vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia i Hisenda. Pere Aragonès ha celebrat que “avui es dona el tret de sortida a un projecte necessari per abordar un element estructural i poder oferir una assistència sanitària de qualitat i proximitat. Amb l’Ajuntament de Calella al capdavant, es busca dotar a la ciutat d’una intervenció urbana fonamental que millorarà l’accessibilitat a l’hospital i servirà per estendre una xarxa de mobilitat entre els municipis de l’Alt Maresme”. Per últim, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha constatat que aquest conveni arriba per “reforçar el sistema públic de salut de Catalunya. L’hospital de Calella s’ampliarà, i això vol dir: més capacitat, més llits, més consultoris; nous serveis com quiròfans d’urgència i obstetrícia i més places d’atenció intermèdia. Tot això significa acostar-nos a la gent i al seu dret a la salut.

L’obra es realitzarà en 5 anys

El Departament de Salut i el Servei Català de la Salut són els encarregats d'elaborar el projecte de transformació i modernització del centre i de finançar-ne la materialització. L'Ajuntament haurà de fer la cessió gratuïta i sense càrregues del domini del sòl necessari per ubicar la nova construcció, així com les vies d'accés general i mobilitat del recinte hospitalari. El pressupost per a aquesta obra gira al voltant dels 36 milions d'euros, els quals s'ha de sumar el cost de l'aparcament, i es calcula que es realitzarà en 5 anys.

L'ampliació de l'Hospital ocuparà, entre altres espais, l'actual aparcament que té una capacitat de 140 vehicles. Per solucionar aquesta qüestió, l'Ajuntament s'ha compromès a construir un nou aparcament darrere de Can Saleta, que tindrà una capacitat de 300 vehicles en tres plantes.

Pla funcional de necessitats

El Departament de Salut ha elaborat el Pla funcional del projecte d'ampliació per establir les necessitats d'atenció sanitària tenint en compte l'increment de la població dels pròxims anys.

L'ampliació de l'hospital preveu que dels 148 llits actuals es passi a un màxim de 169 i que s'incorporin llits de semicrítics, d'entre 6 i 8. Pel que fa als quiròfans convencionals, es passarà dels 2 actuals a 5, i es doblen els de cirurgia major ambulatòria, que passaran de 2 a 4. L'ampliació també inclou un quiròfan d'urgències i un d'obstetrícia.

Pel que fa al Servei d'Urgències, en aquests moments hi ha 32 boxs. El Pla funcional preveu passar a tenir fins a 14 boxs de nivell 1 i triatge, i 21 boxs de nivell 2.  També es preveu incrementar el nombre de sales de consulta, passant de les 38 actuals a un màxim de 52.

L'Hospital de Dia també augmentarà, passant de 6 places actuals a 28. I els recursos d'atenció intermèdia (sociosanitària) passen de 28 llits de  convalescència i cures pal·liatives a uns seixanta i de les 18 places d’hospital de dia a una trentena.

Actualment, l'edifici que ocupa l'Hospital de Calella està compartit amb el CAP i el centre sociosanitari. El centre hospitalari ocupa una superfície de 15.394,91 metres quadrats, el CAP 3.261,92 metres quadrats i el centre sociosanitari 2.154,34 metres quadrats.

L'origen de l'Hospital Sant Jaume de Calella es remunta al segle XVI. Des d'aleshores s'han fet nombroses modificacions fins a arribar a l'any 1990, en què es va inaugurar el centre tal com es coneix actualment. Ofereix atenció a una població de referència de més de 118.173 persones de l'Alt Maresme i hi treballen un total de 813 professionals, i està gestionat per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

La Corporació de Salut del Maresme i la Selva és una organització sanitària pública creada l'any 2001 que té com a finalitat oferir serveis d'atenció sanitària, social i a la dependència a l'Alt Maresme i la Selva marítima. Compta amb 3 nivells assistencials (atenció hospitalària, primària i sociosanitària), amb un total de més de 1.800 persones (personal assistencial i no assistencial), que tenen com a missió principal donar una resposta eficient a les necessitats de salut de la ciutadania.

Actualment, des d'aquesta organització es gestionen tres de les set àrees bàsiques de salut que hi ha al territori (Calella, Malgrat-Palafolls i Lloret de Mar-Tossa); dos hospitals (Hospital Sant Jaume de Calella i Hospital Comarcal de la Selva); tres centres sociosanitaris (Calella, Blanes i Lloret), i tres centres de rehabilitació. La Corporació representa el 22% del total de la Regió Sanitària Girona (843.268 persones) a la qual pertany.

L'anunci de l’ampliació de l’hospital és una gran notícia per la ciutat atès que fa 20 anys que les forces polítiques, els professionals i el conjunt de la ciutadania reclamava una actuació i una inversió d'aquesta importància.

Darrera actualització: 09.02.2022 | 08:10