Calella celebra aquest 2024 l’any Oliver: 100 anys del pintor Francesc Oliver Fradera
Les pintures postimpressionistes d’Oliver seran les protagonistes d’aquesta efemèride que omplirà la ciutat de l’art de gran riquesa cromàtica del pintor calellenc
L'Ajuntament de Calella celebrarà aquest 2024 l’Any Oliver, i és que es compleixen 100 anys del naixement del pintor calellenc Francesc Oliver Fradera que, nascut el 1924, va utilitzar en vida totes les tècniques generalment utilitzades en les arts plàstiques: dibuix, aquarel·la, oli, gravats, etcètera. Així mateix, ha exposat en tota la geografia catalana, des de Calella a Olot, des de Barcelona a Molins de Rei, i també a altres ciutats de l'estat com Tenerife o Santander.
En paraules del pintor Francesc Oliver “La pintura no és només per a ser admirada sinó que és innovació i sorpresa, ha d’impressionar”. La seva obra transmet un gran domini del coneixement artístic, una força expressiva de primera qualitat, amb una tècnica magistral, una gran riquesa cromàtica i pinzellada enèrgica.
L’acte de presentació de l’Any Oliver (1924 - 2024) serà el proper dissabte 24 de febrer a les 12.00 h a la Font del Brollador, al Parc Dalmau, al costat de l’entrada de l’Avinguda del Parc, un espai lligat a l’autor perquè Oliver va viure molts anys al número 3 d'aquesta avinguda, des de finals de la dècada dels 50 del segle passat. La presentació comptarà amb parlaments de l'alcalde, Marc Buch, i Quim Oliver, fill de l'artista. La neta de l'artista, Núria Oliver, tocarà el piano durant la presentació, afegint un toc personal i emotiu a l'acte.
Francesc Oliver, calellenc conegut per la seva vàlua com a artista i el seu tarannà amable, neix a Calella l’any 1924. La seva vocació pictòrica, ja des de ben jove, recull les tendències artístiques del moment amb pintures ubicades en el Postimpressionisme, exaltant el color i la forma. Arribat a la majoria d’edat, els temes paisatgístics i humans marcaran la seva obra, ambientats en moltes ocasions en la illa de Tenerife, que visitava recorrentment per visitar el seu germà. A més, la seva temàtica preferida és la costumista: les marines en els seus quadres són el reflex plàstic de l’esplendor lumínica del Mediterrani, el món de les màscares, especialment dins el carnaval venecià i l’exotisme nord-africà.
Oliver s’ha mogut dins el context de la pintura figurativa, plena de suggeriments i d’impactants troballes qualitatives així com d’obres esquemàticament sintetitzades, especialment en la seva producció gràfica. Quan tracta la figura humana, Francesc Oliver és un enamorat del gest, és un perfecte copsador de l’instant vital en què es troben els seus personatges com els pagesos o les rentadores.
Tot i haver-se iniciat sota les directrius de l'Impressionisme, va mantenir una certa distància amb els seus antecessors amb el Postimpressionisme obrint nous camins que marcarien les avantguardes del segle XX, emfatitzant la representació del sentiment i la visió de la realitat amb el color com a instrument bàsic del llenguatge pictòric. La seva obra es caracteritza per tenir colors vius, una aplicació compacta de la pintura, pinzellades distingibles i temes de la vida real, però, sobretot, molta més emoció i expressió a la seva pintura.
Lluny de formar-se a grans escoles de belles arts, va començar aprenent a dibuixar al carbó als tallers oberts impartits per Folgado. Més tard, la pintora Carme Sala va donar-li lliçons de perspectiva. A més, va fer un curs de composició i teoria del color, de la mà de Josep Ortiz, quan era catedràtic de dibuix a Calella i va rebre influències, també, del pintor Barrenechea, quan dirigia l'Agrupació Artística de Pintura de Calella.
En el corrent del Postimpressionisme hi ha grans pintors com Vincent Van Gogh, Paul Gauguin, Toulouse-Lautrec, Paul Cézanne o el valencià Joaquim Sorolla. Francesc Oliver es considera molt influenciat per Sorolla, un pintor molt destacat per la lluminositat de la seva obra, buscant “fugir de les estridències”.
Al llarg de l’any s’organitzaran diferents activitats com una exposició dels quadres de l’artista amb data encara a confirmar, i un col·loqui del comissari Isaac Candelario sobre l'efemèride i les seves obres, a més d’activitats a la Festa Major de la Minerva. A més, la família de l’artista entregarà a l'Ajuntament un quadre, on es mostra la roca grossa amb la característica paleta de colors típica de l'artista, per a ser penjat al despatx de l'alcalde, al quadre hi ha pintada la Roca Grossa de Calella.