Calella entra en la fase 1 d’Emergència per sequera
A partir d’aquest 1 de febrer no es podran consumir més de 200 litres d’aigua per habitant i dia i es preveuen multes si se supera aquesta quantitat
Arran de la sequera, tot Catalunya ha hagut d’implementar mesures decretades pel Govern català per tal de limitar els nivells d’aigua per càpita que es consumeixen. Aquest mes de febrer s’ha entrat en la fase 1 d’emergència per sequera que ha obligat al Govern a rebaixar la xifra de litres d’aigua consumits per municipi en 200 litres per habitant i dia, una xifra que no tots els municipis compleixen, especialment els que són de caràcter turístic.
Calella compleix la normativa gràcies a les mesures de prevenció contra la sequera instaurades pel govern municipal i seguides per la ciutadania, que té un alt grau de responsabilitat i que demanem des de l’Ajuntament que així segueixi per combatre aquesta crisi que viu el país. Durant l’estiu es van tancar les dutxes i rentapeus de les platges, una mesura dificultosa però necessària per lluitar contra la sequera.
Arrel d’aquesta nova fase d’emergència, està prohibida la neteja de vehicles excepte que la neteja es realitzi en establiments comercials de neteja de vehicles amb recirculació d’aigua. També està prohibida la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, ja siguin públics o particulars excepte si la neteja és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d’aigua indispensable. Es pot utilitzar aigua regenerada o aigua freàtica.
Es permet la neteja d’aparadors i finestres amb galleda i esponja, però queda prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes, tant de caràcter públic com privat, excepte per la supervivència d'arbrat i jardins botànics públics si es fa amb aigües regenerades o amb aigües freàtiques. El reg s’ha de fer en hores de baixa insolació, utilitzant la mínima quantitat d’aigua indispensable. S’ha d’indicar de manera visible l’origen de l’aigua utilitzada, no potable. El reg de camps esportius de gespa (o altres superfícies que requereixen reg) per a la pràctica només de l'esport federat, es podrà dur a terme amb aigua regenerada o freàtica.
També està prohibit l’ompliment total o parcial de tot tipus de piscines. Només està permès el reompliment parcial, utilitzant aigua en les quantitats indispensables per garantir-ne la qualitat sanitària i que disposin de sistemes de recirculació d’aigua, de piscines cobertes inscrites al cens d’equipaments esportius de la Generalitat de Catalunya i pisicines descobertes que s’utilitzen tot l’any per a la pràctica esportiva federada.
A més, es prohibeix l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua excepte els refugis de fauna en perill d'extinció o destinats a la recuperació de les espècies autòctones, que es poden omplir amb la mínima quantitat d’aigua indispensable procedent de la regeneració o del freàtic.
A més, l’Ajuntament recomana una sèrie de mesures per estalviar aigua, com demanar màxima prudència amb les dutxes dels equipaments esportius municipals.
S’ha de continuar vetllant per l’ús responsable de l’aigua i intentar reduir al màxim el seu consum, ja que no es preveuen pluges abundants ni a curt ni a mitjà termini.