COVID-19, preguntes i respostes
Informació general sobre la COVID-19 (malaltia per coronavirus 2019).
Què són els coronavirus?
Es tracta d’una àmplia família de virus que afecten normalment als animals però que, en determinades ocasions, tenen la capacitat de transmetre’s dels animals a les persones. Provoquen quadres clínics que van des del refredat comú fins a pneumònies greus. En són un exemple la síndrome respiratòria aguda greu (SARS-CoV) i el coronavirus causant de la síndrome respiratòria d’Orient Mitjà (MERS-CoV).
Què és el nou coronavirus (SARS-CoV-2)?
És un nou tipus de coronavirus que pot afectar a les persones i s’ha detectat per primera vegada en el mes de desembre de 2019 a la ciutat de Wuhan, província de Hubei, a la Xina. La malaltia produïda per aquest virus s’anomena COVID-19, per les sigles en anglès de “malaltia per coronavirus 2019” (Coronavirus Disease 19).
Quins són els símptomes?
Els símptomes més comuns inclouen febre, tos i sensació de dificultat per respirar. En alguns casos també poden haver-hi símptomes digestius com diarrea o dolor abdominal. En casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, dificultat important per respirar, fracàs renal i altres complicacions. Aquests casos més greus generalment afecten a gent gran o persones que pateixen alguna malaltia com ara hipertensió, diabetis, malaltia cardíaca, pulmonar o alteració de la immunitat.
Quant de temps triguen a aparèixer els símptomes?
Segons les dades més recents, els símptomes poden trigar entre 2 i 14 dies a aparèixer, encara que normalment triguen entre 5 i 6 dies.
Com es transmet la COVID-19?
La transmissió es produeix principalment pel contacte amb les secrecions respiratòries d’una persona malalta, per exemple a través de la tos o l’esternut. Aquestes secrecions poden infectar una altra persona si entren en contacte amb el seu nas, ulls o boca.
És probable que una font animal en un mercat d’animals vius a la ciutat de Wuhan fos la responsable les primeres persones infectades, però a data d’avui la font animal de la COVID-19 no ha estat identificada.
No existeix evidència de què els animals domèstics puguin transmetre la malaltia.
La infecció és molt contagiosa?
De moment no es disposa d’informació suficient sobre la facilitat de transmissió d’aquest virus. Per tal que es produeixi la infecció cal un contacte directe de les secrecions respiratòries d’una persona o animal infectats amb les mucoses de l’altra persona (nas, boca, ulls).
Existeix tractament?
Actualment, no hi ha un tractament específic per a l’eliminació del virus. Existeixen, però, molts tractaments per controlar-ne els símptomes, per la qual cosa l’assistència sanitària pot millorar-ne el pronòstic.
Són eficaços els antibiòtics per prevenir-la i tractar-la?
Els antibiòtics només poden tractar infeccions bacterianes i no són actius contra les infeccions causades per virus, com la COVID-19.
Què es pot fer per evitar el contagi?
Les mesures generals de protecció individual per prevenir la COVID-19 són les mateixes que per evitar la grip, i inclouen:
- Realitzar higiene freqüent de mans (rentat amb aigua i sabó o solucions a base d’alcohol), especialment després del contacte amb secrecions respiratòries.
- Mantenir una distància mínima de dos metres amb les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda.
- En cas de tos o esternuts, cobrir-se la boca i nas amb la part anterior del colze o amb mocadors d’un sol ús que després llençarem a les escombraries.
- Evitar compartir menjar o estris (coberts, gots, tovallons, mocadors…) i altres objectes sense netejar-los degudament.
- Evitar tocar-se el nas, ulls i boca.
- A Catalunya no s’han de prendre precaucions especials amb els animals ni amb els aliments.
És útil posar-se una mascareta per protegir-se del contagi?
Les persones sense símptomes respiratoris no han de portar mascareta. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana l’ús de mascaretes per persones que tenen símptomes compatibles amb COVID-19 i aquelles persones que tenen cura de persones amb símptomes, com ara febre o tos. L’ús de les mascaretes és crucial per personal sanitari i persones que tenen cura d’altres persones (tant a casa com al centre sanitari).
Les mesures més efectives per protegir-se són les descrites a l’apartat anterior.
On puc consultar les àrees del món on s’ha identificat transmissió comunitària del virus?
El Ministeri de Sanitat ha posat a disposició un llistat de les àrees que es classifiquen actualment amb evidència de transmissió comunitària al següent enllaç.
Tinc risc si viatjo a àrees on s’ha identificat transmissió comunitària del virus?
A data d’avui, tal i com ha avaluat l’OMS, no hi ha cap restricció als viatges ni al comerç amb la Xina ni amb els països on s’han identificat casos. En general, si ha de viatjar a la Xina, és recomanable evitar menjar carn poc cuita i evitar el contacte estret amb animals. A més, si ha de viatjar a una àrea on s’ha identificat transmissió comunitària del virus, ha de seguir les precaucions descrites a sota per evitar el contagi.
Què cal fer si he viatjat a àrees on s’ha identificat transmissió comunitària del virus i em trobo malament?
Si presenteu símptomes respiratoris (tos, febre o sensació de dificultat per respirar) en tornar del viatge, quedeu-vos a casa i comuniqueu per telèfon al 061 l’antecedent de l’estada. Es valorarà com actuar i es donaran les indicacions a seguir.
Què han de fer les persones que han tingut un contacte estret amb una persona que no té símptomes i ha viatjat a una àrea on hi ha transmissió comunitària?
Les persones que han tingut un contacte estret amb altres persones que han tornat recentment d’ àrees on hi ha transmissió comunitària, no han de prendre cap mesura.
Si la persona que ha viatjat presenta símptomes durant els 14 dies posteriors a la tornada, ha de quedar-se en aïllament domiciliari i trucar al 061.
Cal que infants i adolescents que hagin tornat recentment d’una àrea on hi ha transmissió comunitària no vagin a l'escola?
Avui dia, no hi ha cap recomanació de restricció de l’assistència a l’escola d’alumnes que hagin tornat d’àrees on hi ha transmissió comunitària recentment si no tenen símptomes.
I a l’escola, que cal fer si un alumne o una alumna ha viatjat a una àrea on hi ha transmissió comunitària i es troba malament?
Si en les dues setmanes posteriors a la tornada, la persona presenta símptomes respiratoris (tos, febre o sensació de dificultat per respirar), cal aïllar la persona a una habitació separada de la resta, informar la seva família, no anar a un centre sanitari sinó posar-se en contacte amb el 061 i informar de l’antecedent d’haver viatjat. Es valorarà com actuar i es donaran les indicacions a seguir.
Cal que les persones treballadores que hagin tornat recentment d’una àrea on hi ha transmissió comunitària es quedin a casa si no presenten símptomes?
No, no hi ha cap recomanació de restricció del treball a persones que hagin tornat recentment d’àrees amb transmissió comunitària si no tenen símptomes.
Si en les dues setmanes posteriors a la tornada, la persona presenta símptomes respiratoris (tos, febre o sensació de dificultat per respirar), haurà de quedar-se aïllada al seu domicili, no anar a centre sanitari sinó posar-se en contacte amb el 061 i informar de l’antecedent d’haver viatjat.
Què han de fer les persones que han tingut un contacte estret amb una persona amb COVID-19?
Hauran de quedar-se aïllades al seu domicili, no anar a un centre sanitari sinó posar-se en contacte amb el 061 i informar de l’antecedent del contacte estret amb un cas confirmat.
Si m’han de fer la prova per confirmar el diagnòstic de COVID-19, m’haig de desplaçar a un centre sanitari?
No cal desplaçar-se a un centre sanitari, els equips sanitaris es desplacen al domicili per recollir les mostres i portar-les al laboratori.
Si em diagnostiquen COVID-19, hauré de ser ingressat en un hospital?
S’està treballant perquè en els propers dies els pacients amb COVID-19 amb símptomes lleus, que són la majoria, podran recuperar-se a casa seguint les pautes recomanades pels professionals sanitaris.
Estan a risc les persones que reben una carta o un paquet d’una àrea on hi ha transmissió comunitària?
No, les persones que reben paquets o cartes no tenen risc de contreure la infecció.
Sóc professional sanitari i tinc alguns dubtes sobre l’actuació davant de pacients amb sospita de COVID-19, on puc consultar?
Al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya, es pot trobar informació per a professionals:
- Procediment d’actuació enfront de casos d’infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2
- Algoritme d’actuació inicial davant la sospita de COVID-19
- INFOGRAFIA Algoritme d’actuació inicial davant la sospita de COVID-19
- INFOGRAFIA Elements de protecció dels professionals sanitaris
També a la pàgina web del Ministeri de Sanitat pots trobar informació sobre maneig domiciliari de casos de COVID-19 en investigació, probables o confirmats; i maneig en atenció primària de pacients amb COVID-19.
Treballo en admissions d’un centre sanitari i tinc alguns dubtes sobre l’actuació de pacients amb sospita de COVID-19, on puc consultar?
Pots consultar el document de consells per a professionals no sanitaris (admissions) davant d‘un possible cas de coronavirus SARS-CoV-2.
Com s’actua a Catalunya?
Davant de sospita d’un cas, els centres sanitaris notificaran a la xarxa de vigilància epidemiològica de Catalunya o l’ASPB en el cas de la ciutat de Barcelona. Tenint en compte un conjunt de criteris epidemiològics i clínics, decidiran les passes a seguir i les proves de laboratori, d’acord amb el protocol d’actuació. En tots els casos, els serveis sanitaris proporcionaran al pacient totes les indicacions necessàries.
Quins altres canals es poden visitar per obtenir informació actualitzada i veraç sobre COVID-19?
Hi ha informació falsa que circula per Internet i les xarxes socials que fomenta la por.
Als següents enllaços pots trobar informació actualitzada i de qualitat: