L’Ajuntament presenta el seu Pla per prevenir i abordar les conductes suicides dirigit sobretot als joves
Entre les mesures hi ha la creació d’un punt fix en dependències municipals per atendre els afectats per aquesta problemática, posar les condicions perquè sigui fácil retirar els medicaments caducats de les llars o fer pedagogía sobre aquesta qüestio als centres educatius
L’Auditori Josep-Maria Terricabras ha acollit aquest matí la Jornada de presentació del nou Pla Local de Prevenció de conductes autolesives que ha dissenyat l’Ajuntament de Calella en col·laboració amb la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. L’acte ha servit per explicar les diferents mesures que existeixen, dissenyades per experts, per prevenir la xacra social que representen les conductes autolesives, que poden desenvocar en el suicidi.
l’alcalde de Calella, Marc Buch, ha obert l’acte explicant que és bo que la societat parli d’un tema tant tabú com és el suicidi perquè és la millor manera de desestimatitzar-lo. També ha afirmat que els professionals públics tenen el deure i la missió d’ajudar a les persones que pateixen aquesta problemàtica. També ha intervingut a la jornada, el psiquiatre i director mèdic de la Comunitat Terapèutica del Maresme i director del Màster de Salut Mental de la Universitat de Barcelona, el doctor Guilllem Homet, qui ha fet una introducció a aquesta problemàtica i ha presentat el tema amb casos reals. De la seva banda, la regidora de Salut, Eva Cuadros, ha clos l’acte agraïnt la tasca dels treballadors municipals i ha encoratjat a seguir en aquesta línia de treball per prevenir les conductes autolesives.
Algunes de les mesures que recull aquest pla, que encara està en la seva fase inicial són:
- La creació d’un programa d’Escolta Jove, creant un punt fix en dependències municipals per atendre tots aquells joves que necessitin ajuda en relació amb aquest tema i crear xarxa.
- L’Establiment de Punts SIGRE a les farmàcies, per recollir medicaments caducats i gestionar els residus que generen.
- La col·laboració amb Adif per detectar tots els punts negres que hi ha a la via del tren i prevenir les conductes de risc.
- Visibiltzar el pla als centres educatius amb xerrades sobre el tema a les escoles.
- Un pla de comunicació per alertar als mitjans de comunicación com comunicar successos relacionats amb les conductes autolesives.
La presentació del nou pla ha anat a càrrec de Mònica Cuadrardo, Psicòloga del Programa de Benestar Emocional i Salut Comunitària de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i aquesta ha estat complementada amb l’experiència personal d’un supervivent en una conversa guiada per la doctora Ochoa, psiquiatra de la Corporació.
L’acte ha seguit amb un teatre fòrum a càrrec de la companyia d’Arts Escèniques pel benestar emocional “La 4a finestra”.