L’alcalde presideix el Comitè d’Ajut i Acollida a la Comunitat Ucraïnesa de Calella que vetllarà per l’estada dels refugiats a la ciutat
Es tracta d’un equip de treball format per l’Ajuntament, Creu Roja, el CAP, Càrites, la Parròquia i representants del col·lectiu ucraïnès amb l’objectiu de facilitar la seva integració
L’alcalde de Calella, Marc Buch, presidirà la reunió del grup de treball que es constitueix a Calella per facilitar l’estada i la integració del col·lectiu de ciutadans ucraïnesos que han vingut a la ciutat. El grup servirà per detectar les mancances i les necessitats del col·lectiu amb l’objectiu de fer-los sentir l’escalf i l’acolliment de Calella. “Estem parlant de persones, sobretot dones, nenes i nens i gent gran que han hagut de fugir del seu país i que mereixen que els acollim i els fem sentir que estan com a casa seva”, diu Buch. “Lamentablement —afegeix— aquest país, i Europa en el seu conjunt, sap què és haver de marxar de casa per una guerra. No han vingut a Calella per gust, han vingut per necessitat i m’agradaria que entre tots els féssim sentir bé”.
A més de l’alcalde, aquest grup de treball (Comitè d’Ajut i Acollida a la Comunitat Ucraïnesa de Calella) està format pels regidors de Solidaritat, Educació i Política Social; un representant de la Creu Roja; la directora del CAP de Calella; Càrites, la Parròquia de Santa Maria i Sant Nicolau i un representant de la comunitat ucraïnesa.
Actualment, a la ciutat hi ha acollides un total de 1.291 persones, 781 adults i 510 menors. La Creu Roja, que és qui coordina a Catalunya l’arribada de refugiats, utilitza Calella com a centre d’arribada i estada temporal d’ucraïnesos que després redistribueix a altres poblacions del país. Amb tot, és evident que un gruix important d’aquestes persones es poden quedar a la ciutat i cal planificar i preveure els serveis que s’han de poder donar.
Política Social de l’Ajuntament i Càrites estan atenent les necessitats d’alimentació, roba i medicaments d’una setantena d’ucraïnesos (adults i nens). Educació ha escolaritzat a una vintena de nens i nenes, i alguns també s’han començat a integrar a les entitats esportives de la ciutat. “Aquesta és una acció humanitària —diu l’alcalde—. Demano la màxima col·laboració de tothom; demano que siguem empàtics amb aquestes persones; demano que se sentin acollides... ho demano, tot i que estic segur que no cal que faci aquesta crida perquè el poble de Calella ja sap el que ha de fer”.
Des de bon començament, Calella s’ha solidaritzat amb cap a la comunitat ucraïnesa. Ajuntament, associacions, entitats i ciutadans a títol individual han mostrat el seu rebuig a l’agressió de Putin i el suport a Ucraïna. A la plaça de l’Església es recullen diàriament productes de primera necessitat que es distribueixen entre els refugiats de la ciutat i també s’envien a Ucraïna. L’Ajuntament està en contacte permanent amb la comunitat. Tots els grups municipals del Consistori han mostrat la seva total predisposició a col·laborar en aquest tema. El govern de la ciutat està en contacte permanent amb tots ells per informar-los de situació dels refugiats però, sobretot, per treballar conjuntament la resposta humanitària.