Bases dels Pressupostos Participatius de Joventut 2022
L'Ajuntament ha dissenyat les bases reguladores per a les presentacions de les propostes ciutadanes per fomentar la involucració del jovent amb l'elaboració de nous projectes per Calella.
1. Què són els Pressupostos Participatius?
L’Àrea de Joventut de l’Ajuntament de Calella obre la convocatòria dels pressupostos participatius perquè les persones joves del poble decidiu quines propostes d’activitats voleu realitzar i com es distribueix una part del pressupost d’activitats de l’any 2022. Els Pressupostos Participatius de Joventut són un mecanisme de democràcia participativa que pretén impulsar la responsabilitat col·lectiva amb l’objectiu de que les persones joves de Calella sigueu protagonistes de les polítiques de joventut del municipi.
2. Per què és important que els i les joves participeu als Pressupostos Participatius?
Perquè volem escoltar els desitjos, necessitats i preocupacions que teniu i ajudar-vos a transformarles en activitats i accions que hi donin resposta.
3. Quin pressupost hi ha i quines propostes es poden presentar?
Amb els Pressupostos Participatius els i les joves podeu decidir en què invertir fins a 10.000 € de la partida DESPESES DEL PLA LOCAL DE JOVENTUT del pressupost municipal de l’any 2022. Les propostes a presentar han de ser activitats i serveis que estiguin dirigides a visibilitzar la realitat i la diversitat dels i les joves de Calella. No poden ser despeses d’inversió d’obra pública, sinó que han de ser activitats, iniciatives o projectes de competència municipal i d’execució anual. Han de ser viables econòmicament i també legals. Han de ser propostes d’activitats inclusives i obertes a totes les persones joves del municipi, en cap cas discriminatòries ni ofensives i, a la vegada han de ser propostes respectuoses amb els drets humans i el medi ambient. Entenem que els i les joves sou un agent imprescindible per generar canvis, per això un dels criteris més valorats serà que les propostes formulades a cadascun dels àmbits, tinguin una visió transformadora i de sensibilització sobre temes que afectin al món. Volem recollir propostes dirigides a visibilitzar les vostres necessitats, desitjos, malestars i diversitat, així que valorarem les iniciatives que tinguin un impacte positiu i inspirador en el conjunt dels i les joves de Calella. Aquests criteris de transformació social, diversitat i optimització de recursos es valoraran amb una puntuació de fins a 15 punts.
4. Les fases dels Pressupostos Participatius
Fase 1: Presentació de les propostes
Les propostes es poden presentar omplint la butlleta disponible a l’Espai Jove, a la OAC (planta baixa de l’Ajuntament Vell), a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça, als instituts de Calella, al Club Natació Calella o mitjançant la butlleta electrònica disponible a la pàgina www.calella.cat, fins al 23 de gener de 2022. A l’hora d’omplir la butlleta heu de tenir en compte els següents criteris:
- Tenir entre 15 i 30 anys i viure a Calella.
- Les activitats proposades no poden superar els 5.000 € de cost.
- Les podeu presentar en grup o a títol individual.
- Només s'accepta una butlleta per persona, grup de joves o entitat.
- Heu de ser el més concrets possible a l’hora de presentar les propostes.
Marqueu a quin dels següents àmbits voleu destinar la vostre proposta:
- Treball i ocupació: propostes sobre economia i treball encaminades a complementar els serveis i recursos adreçats a joves que ja ofereix l’Ajuntament. Poden ser propostes dirigides a millorar les oportunitats o competències sociolaborals de les persones joves, propostes que plantegin alternatives a l’actual model econòmic, etc. o Exemples: xerrada sobre economia social i solidària o cooperativisme jove; sessió informativa sobre joves agricultors i ramaders de Catalunya; cicle de tallers sobre cerca de feina per a joves; etc.
- Habitatge: sabem que és difícil impulsar promocions d'habitatges socials adreçades a joves, fins i tot és difícil fer-ho des de la mateixa regidoria; tot i així, existeixen formes alternatives d’accés i tinença de l’habitatge que afavoreixen el procés d’emancipació personal i col·lectiu dels i les joves que són importants de donar a conèixer. o Exemples: jornada informativa sobre habitatge alternatiu (copropietat, cohabitatge i cooperatives d’habitatge); taula d’experiències sobre joves i masoveria urbana; etc.
- Formació i educació: propostes adreçades a millorar els coneixements, les capacitats socioeducatives i les competències transversals de les persones joves, tant a nivell d’educació formal, no formal, com informal. o Exemples: xerrades sobre diversitat sexual i afectiva; tallers sobre violències (masclisme, racisme, LGTBFòbia); sessions informatives sobre canvi climàtic i transició ecològica; formacions d’educació en el lleure; etc.
- Oci, lleure i cultura: les propostes encaminades a aquest àmbit han de ser activitats lúdiques, esportives i culturals que donin resposta als interessos, inquietuds i aficions del i les joves amb l’objectiu de crear un espai comú de trobada. o Exemples: festival musical LGTBIQ; olimpiades feministes; campionat jove de futbol mixta antiracista; olimpiades joves d‘esports del món; cicle de cinema sobre música jove; festival de hip-hop contra el racisme; concurs d’instagram per conscienciar sobre el canvi climàtic; etc.
- Mobilitat: dins d’aquest àmbit es poden diferenciar dues línies sobre les quals es poden presentar propostes. D’una banda, propostes encaminades al foment del transport públic i, d’altra banda, propostes sobre mobilitat internacional, ja sigui per treball, formació, voluntariat, estades, etc. o Exemples: taller de reciclatge de bicicletes; intercanvis internacionals entre espais joves; app per compartir cotxe per estudiants; etc.
- Salut: propostes per a millorar la salut i la informació sobre salut dels i de les joves; així com propostes sobre la millora de la salut ambiental de Calella (ecologisme, reciclatge, soroll, etc.) o Exemples: taller sobre sexualitat i autoconeixement; taula d’experiències sobre cànons de bellesa; tallers de nutrició i cuina alternativa (vegana, macrobiòtica, vegetariana); fòrum obert sobre joves i canvi climàtic; experiències joves de sobirania alimentària; etc.
- Altres: totes aquelles propostes que no encaixin en cap dels àmbits anteriors.
Fase 2: Votació de les propostes
L’Àrea de Joventut durà a terme una primera selecció de propostes per descartar totes aquelles que no compleixin els requisits mínims establerts. Feta la primera selecció, es convoca una assemblea de discussió i votació de les propostes el divendres 28 de gener a les 19.30 h a l’Espai Jove on hi podeu participar tots els i les joves del municipi.
Perquè una proposta surti escollida és imprescindible que cada jove o grup de joves assisteixi a l’assemblea, on disposareu d'uns minuts per presentar i defensar la vostre proposta. A continuació es procedirà a la votació i priorització de propostes. La votació que es durà a terme serà una combinació de votació col·lectiva per consens i votació individual:
- Votació col·lectiva per consens: es fan grups de 6 a 8 persones (barrejats per edats i promotors de proposta), on cada grup ha d’iniciar un debat sobre els pros i els contres de cada proposta de manera que es prioritzin les propostes atorgant 20 punts a la primera, 15 punts a la segona, 10 punts a la tercera i 5 punts a la quarta.
- Votació individual: cada persona pot votar fins a un màxim de 4 propostes amb un valor de 4, 3, 2, 1 punts per proposta.
Fase 3: Tancament de l’assemblea
Des de l’Àrea de Joventut es donen15 punts extres a aquelles propostes que contemplin els següents criteris:
- L’optimització de recursos.
- La innovació i l’originalitat.
- Que siguin inclusives (que no excloguin cap col·lectiu).
- Que ajudin o facin partícips com més joves del municipi millor.
- Que promoguin la transformació social.
Trobada dels i les portaveus de les propostes més votades amb l’Àrea de Joventut per estudiar les propostes quant a necessitats tècniques i econòmiques i acabar d’establir quines entren dins el pressupost i, per tant, es poden executar.
Fase 4: Implementació
Desenvolupament de les propostes escollides. Els projectes o activitats hauran d’estar coorganitzades entre l’Àrea de Joventut i els promotors i les promotores de la proposta.
Fase 5: Valoració i avaluació
L’Àrea de Joventut fa un seguiment de totes les activitats que es duen a terme. Un cop executades, es fa un informe de devolució de resultats per a tota la ciutadania valorant com han anat les activitats sorgides del procés participatiu. S’aprofita l’ocasió per tornar a presentar el projecte per a l’any següent.