L'Ajuntament ha dissenyat les bases reguladores per a les presentacions de les propostes ciutadanes per fomentar la involucració del jovent amb l'elaboració de nous projectes per Calella.
L’Àrea de Joventut de l’Ajuntament de Calella obre la convocatòria dels pressupostos participatius perquè les persones joves del poble decidiu quines propostes d’activitats voleu realitzar i com es distribueix una part del pressupost d’activitats de l’any 2022. Els Pressupostos Participatius de Joventut són un mecanisme de democràcia participativa que pretén impulsar la responsabilitat col·lectiva amb l’objectiu de que les persones joves de Calella sigueu protagonistes de les polítiques de joventut del municipi.
Perquè volem escoltar els desitjos, necessitats i preocupacions que teniu i ajudar-vos a transformarles en activitats i accions que hi donin resposta.
Amb els Pressupostos Participatius els i les joves podeu decidir en què invertir fins a 10.000 € de la partida DESPESES DEL PLA LOCAL DE JOVENTUT del pressupost municipal de l’any 2022. Les propostes a presentar han de ser activitats i serveis que estiguin dirigides a visibilitzar la realitat i la diversitat dels i les joves de Calella. No poden ser despeses d’inversió d’obra pública, sinó que han de ser activitats, iniciatives o projectes de competència municipal i d’execució anual. Han de ser viables econòmicament i també legals. Han de ser propostes d’activitats inclusives i obertes a totes les persones joves del municipi, en cap cas discriminatòries ni ofensives i, a la vegada han de ser propostes respectuoses amb els drets humans i el medi ambient. Entenem que els i les joves sou un agent imprescindible per generar canvis, per això un dels criteris més valorats serà que les propostes formulades a cadascun dels àmbits, tinguin una visió transformadora i de sensibilització sobre temes que afectin al món. Volem recollir propostes dirigides a visibilitzar les vostres necessitats, desitjos, malestars i diversitat, així que valorarem les iniciatives que tinguin un impacte positiu i inspirador en el conjunt dels i les joves de Calella. Aquests criteris de transformació social, diversitat i optimització de recursos es valoraran amb una puntuació de fins a 15 punts.
Les propostes es poden presentar omplint la butlleta disponible a l’Espai Jove, a la OAC (planta baixa de l’Ajuntament Vell), a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça, als instituts de Calella, al Club Natació Calella o mitjançant la butlleta electrònica disponible a la pàgina www.calella.cat, fins al 23 de gener de 2022. A l’hora d’omplir la butlleta heu de tenir en compte els següents criteris:
Marqueu a quin dels següents àmbits voleu destinar la vostre proposta:
L’Àrea de Joventut durà a terme una primera selecció de propostes per descartar totes aquelles que no compleixin els requisits mínims establerts. Feta la primera selecció, es convoca una assemblea de discussió i votació de les propostes el divendres 28 de gener a les 19.30 h a l’Espai Jove on hi podeu participar tots els i les joves del municipi.
Perquè una proposta surti escollida és imprescindible que cada jove o grup de joves assisteixi a l’assemblea, on disposareu d'uns minuts per presentar i defensar la vostre proposta. A continuació es procedirà a la votació i priorització de propostes. La votació que es durà a terme serà una combinació de votació col·lectiva per consens i votació individual:
Des de l’Àrea de Joventut es donen15 punts extres a aquelles propostes que contemplin els següents criteris:
Trobada dels i les portaveus de les propostes més votades amb l’Àrea de Joventut per estudiar les propostes quant a necessitats tècniques i econòmiques i acabar d’establir quines entren dins el pressupost i, per tant, es poden executar.
Desenvolupament de les propostes escollides. Els projectes o activitats hauran d’estar coorganitzades entre l’Àrea de Joventut i els promotors i les promotores de la proposta.
L’Àrea de Joventut fa un seguiment de totes les activitats que es duen a terme. Un cop executades, es fa un informe de devolució de resultats per a tota la ciutadania valorant com han anat les activitats sorgides del procés participatiu. S’aprofita l’ocasió per tornar a presentar el projecte per a l’any següent.