Calella reivindica avui el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia
Des de l’àrea d’Igualtat i Drets Civils, es treballa per la sensibilització a la diversitat sexual amb tallers, revisió de curtmetratges i actes reivindicatius tant el 17 de maig, com el 28 de juny pel dia de l’orgull i el 19 de febrer pel dia contra la LGTBIfòbia a l’esport
Calella avui es fa ressò del Dia contra la LGTBIfòbia amb una campanya que ha combinat diferents missatges a les xarxes com activitats a l’Espai Jove per sensibilitzar la població en contra d’aquesta actitud que perjudica la llibertat sexual i de gènere de les persones. Al llarg de la setmana, s’han llençat missatges a les xarxes com “l’amor és tan gran que no hi cap en un armari”, o “l’homosexualitat no és una malaltia, l’homofòbia sí que ho és”.
A més, aquesta tarda, a les 18 h, a l’Espai Jove de Can Saleta es retransmetrà un curtmetratge contra l’homofòbia que organitza l’àrea d’Igualtat. A banda d’aquestes accions puntuals tant avui, 17 de maig, com el 28 de juny pel dia de l’orgull i el 19 de febrer pel dia contra la LGTBIfòbia a l’esport, l’Ajuntament va aprovar el 2022 el Pla Local per la diversitat, afectiva, sexual i de gènere que es fonamenta en la perspectiva de la diversitat sexual i de gènere que, alhora, beu de la perspectiva de gènere i feminista, que vol anar més enllà de l’acrònim LGTBI+ i oferir una mirada global del gènere i de la sexualitat, que no només comprèn a les persones que s’identifiquen amb alguna de les lletres de l’acrònim, sinó al conjunt de la ciutadania. Aquest pla explica les qüestions relacionades amb la diversitat sexual i de gènere a partir de quatre dimensions que conformen a totes les persones: el sexe, la identitat de gènere, l’expressió de gènere i l’orientació afectiva i sexual.
El pla té com a objectius construir de manera participativa els documents i mecanismes de base de la futura Estratègia d’Acció LGTBI+ de l’Ajuntament de Calella a més d’elaborar un Pla d’Acció que serveixi com a carta de navegació per a les polítiques LGTBI+ del territori a curt, mig i llarg termini.
D’altra banda, l’àrea d’Igualtat està duent a terme accions que ja s’inclouen al pla com:
• Tallers "I per a gustos colors", sobre educació en la DASG a l'alumnat de 6è de primària dels centres educatius de Calella
• Participació de l’Ajuntament de Calella a la Xarxa de Municipis LGTBI+ de Catalunya.
• Trobades del Consell Municipal de les Dones i LGTBI+
• Sensibilització sobre DASG als espais d’oci del municipi, amb instal·lació de punts liles
• Difusió del SAI comarcal com a espai per denunciar situacions de LGTBI- fòbia i derivació de persones que necessiten l'atenció
A més, pel proper Dia de l’Orgull 2024, el proper 28 de juny, l’Ajuntament ha programat un seguit d’activitats a partir de les 17.00 h, al passeig Manuel Puigvert, per reivindicar la diversitat:
o Carpa sobre la diversitat afectiva, sexual i de gènere amb diferents activitats i dinàmiques per infants i joves a càrrec de l’Espai Jove. Fes-te la foto amb el #calellaamborgull i penja-la a les xarxes socials!
o Carpa de la Biblioteca Municipal, amb contes per la diversitat.
o 17.00 h, al passeig Manuel Puigvert, actuació per a la mainada El gripau blau i el príncep encantat, a càrrec de la companyia Vivim del Cuentu. Conte teatrealitzat en motiu del Dia de l’Orgull. (60’). En aquest conte trobareu un personatge i relat clàssic capgirat com un mitjó. Un conte amb arguments plens de sorpreses i molt d'humor per a reivindicar la diversitat i celebrar l'orgull de ser i estimar com es vulgui. A partir de 3 anys. Què passaria si el gripau no volgués el petó d’una princesa per convertir-se en príncep? Què passaria si preferís el petó d’un galant aventurer? Com acabarà la història? Dins la 37ª edició d’Espectacles per a la Mainada.
o 19:00 h, al passeig Manuel Puigvert, actuació de La Fàbrica Centre de Dansa i lectura del manifest LGTBIQ+ a càrrec de l’alumnat dels centres de secundària de Calella.
o 20.00 h, a la façana de l’Ajuntament i Far de Calella, il·luminació amb el colors de la diversitat sexual, afectiva i de gènere.