Consultable el nou mapa de patrimoni de Calella

Dijous, 5 de desembre de 2024 a les 00:00

Hi ha documentats un total de 319 elements patrimonials materials i immaterials entre edificis, espais naturals i festes tradicionals com el Cant de l’Àngel o el Refugi Antiaeri del Parc Dalmau

L’Ajuntament de Calella, interessat en disposar d’una eina de coneixement dels elements patrimonials que es troben en el seu terme municipal, va demanar a la Diputació de Barcelona, a través del Catàleg de Serveis (Xarxa de Governs Locals), la realització del Mapa de Patrimoni Cultural, per tal d’inventariar aquest patrimoni i facilitar la seva protecció i conservació,  així com la planificació de la seva rendibilització social. El projecte final ja és una realitat fruit del conveni entre els dos ens. 

S’han inventariat un total de 319 elements del patrimoni cultural de Calella. En destaquen, per la quantitat de fitxes, els elements de patrimoni immoble, especialment els edificis. En termes generals, el patrimoni immoble documentat és el reflex del desenvolupament urbà de la seva població i de les activitats econòmiques que s’hi ha desenvolupat. El nucli de Calella va començar a configurar-se durant el període baixmedieval, consolidant-se en època moderna amb edificis d’obra popular i creixent de forma notable el segle XIX i fins al segle XX amb cases d’estil modernista i sobretot noucentista.

A més, també hi ha nombrosos elements patrimonials immaterials com la tradició del Cant de l’Àngel per Pasqua, que tan sols es conserva a tres poblacions a tot Catalunya, les Catifes de Corpus, la Llegenda de la Llopa o el Ball del capgròs Mastegamosques. 

Els 319 elements es classifiquen en els següents àmbits: 195 de patrimoni immoble; 55 de patrimoni moble; 3 de patrimoni documental; 33 de patrimoni immaterial i 33 de patrimoni natural. La majoria del patrimoni cultural de Calella es troba en bon estat, amb un 84% dels béns que es troben ben conservats.

Per a l’elaboració del mapa, ha calgut l’ajuda de diferents entitats del municipi a les quals els fem un agraïment públic. Aquestes han estat: els Amics del Patrimoni Històric de Calella, els Amics del Parc Dalmau, la Colla de Geganters i Geganteres i Grallers i Gralleres de Calella, l’Agrupació Sardanista de Calella i  totes les persones que han col·laborat en el projecte. 
 

Darrera actualització: 05.12.2024 | 10:06