El Punts Lila es traslladen als patis de les escoles per ajudar els joves a prendre consciència de la violència de gènere
L’Ajuntament aposta per fer pedagogia d’una problemàtica que afecta, sobretot, a les dones i persones del col·lectiu LGTBIQ amb l’objectiu d’acabar amb les agressions masclistes
L’Ajuntament de Calella ha iniciat aquest novembre la campanya de dinamització de Punts liles diürns als patis dels centres educatius, que són els espais idonis on fer prevenció respecte la violència de gènere. Una vegada al mes, durant l'hora del pati, es dinamitza un punt lila a cada centre en el que s’hi pot apropar tot l'alumnat. Aquesta dinamització es realitza per part de professionals de l'àmbit psico-socioeducatiu especialitzades en la prevenció de violències masclistes des d’una mirada feminista i s'ofereix de manera coordinada amb els patis informatius de l'Àrea de Joventut, per tal d'apropar al jovent del municipi els diferents serveis d'igualtat i joventut de l'Ajuntament.
El projecte de Punts Lila als patis dels centres educatius no només permet fer conèixer el servei a adolescents i joves, sinó també generar un espai diferent, fora de l'aula, que els hi plantegi preguntes i els hi aporti respostes a les seves necessitats amb relació a la promoció de la igualtat i la lluita contra les violències sexistes. Es tracta d'un espai de detecció, de prevenció i també de joc, on les professionals apropen els conceptes i reflexions pròpies de la perspectiva de gènere i feminismes, a través de materials dinamitzats.
Els Punts Lila sorgeixen com una necessitat de donar resposta a les agressions sexistes i masclistes que es donen en espais d’oci nocturn arreu del territori, però els punts no només donen atenció a persones que han viscut agressions sexistes i lgtbifòbiques, sinó que també són un espai d'informació, sensibilització i assessorament. D'aquesta manera, per tal de visibilitzar les violències quotidianes i diversificar el públic a qui es dirigeixen.
D’altra banda, l’Ajuntament també ofereix el servei del SIAD, que és el Servei d’Informació i Atenció a la Dona. És un servei públic i gratuït de l'Ajuntament on s'ofereix informació, assessorament i orientació a les dones que han patit i/o pateixen situacions de violència masclista o situacions de vulnerabilitat relacionades amb la perspectiva de gènere. També es contempla la intervenció social i psicològica a les filles i fills de dones víctimes de violència masclista.
El servei coordina el circuit professional contra la violència masclista municipal i ofereix un servei d’acoIIida i acompanyament i la primera atenció i acollida personalitzada a les dones que s’adrecen al servei, acompanyant-les i informant-les sobre diferents recursos de la ciutat com laborals, associatius, culturals, educatius o de benestar emocional, entre d’altres. També ofereix un servei d’assessorament jurídic amb consell legal especialitzat sobre temàtiques civils (separacions, divorcis, custòdia, parelles de fet...), laborals i penals (violència masclista...), adreçat a les dones que pateixen situacions de vulnerabilitat derivades de la seva condició de dona.
També permet suport psicològic i emocional especialitzat i acompanyament a les dones que pateixen o han patit situacions de violència masclista o altres situacions de vulnerabilitat vital a més d’atenció integral i recursos per al procés de recuperació de les filles i fills de dones que han patit o pateixen situacions de violència masclista.
Està destinat a dones, a persones LGTBI i menors en situació de vulnerabilitat per violència masclista a Calella i es pot trobar a la Fàbrica Llobet-Guri al C/ Sant Jaume, 339. El telèfon és el 674 913 094 i l’adreça de correu és siad@calella.cat.
Si ets víctima de violència de gènere pots trucar al telèfon gratuït, confidencial i amb atenció 24 hores 900 900 120.