La ciutat commemora 100 anys de ciutat i reivindica els 700 anys d’història en una efemèride triennal

Dimecres, 19 de març de 2025

La imatge i els actes que es faran per aquesta celebració s’han presentat aquest dimarts al vespre a l’Auditori Josep-Maria Terricabras

L’Ajuntament de Calella ha presentat aquest dimarts al vespre l’efemèride 2025-2027 de la ciutat que es titula “100 anys de ciutat, 700 d’història", i fa referència als 100 anys que fa que Calella va obtenir el títol de ciutat i dels 700 que es va crear la primera plaça del mercadal del municipi. Des de l’Auditori Josep-Maria Terricabras, l’alcalde de la ciutat, Marc Buch, ha explicat que és important recordar i commemorar aquest tipus d’efemèrides perquè van lligades a la història de prosperitat econòmica i social de la nostra ciutat. 

100 anys de Ciutat de Calella
Pel que fa al títol de Ciutat, Calella l’aconsegueix el 14 de març de 1925 atorgat pel Rei Alfons XIII. En el context de la Dictadura de Primo de Rivera, l’aleshores alcalde Narcís Baronet inicia els tràmits per obtenir el nomenament de ciutat, ja que la població superava els 5.000 habitants i la ciutat era un gran nucli fabril, dos requisits pel títol. 

700 anys d’història de Calella
D’altra banda, el 2027 farà 700 anys que es va iniciar la història del nostre municipi, ja que el 1327 es creava la primera plaça del mercadal, que dotava Calella i els seus habitants de certs privilegis comercials, com per exemple, fer mercat setmanal els dimecres i una fira anual de deu dies passada la festa de l’Assumpció al terme de Montpalau. Aquests privilegis els va atorgar Jaume I a Bernat I, Vescomte de Cabrera, que el 29 de novembre de 1327 atorgava una carta de franqueses destinada a fundar la població de Calella i així, fer efectiva la concessió reial del mercat i de la fira.

Aquesta potestat es confirma 11 anys després amb la Carta de Poblament atorgada per Bernat II de Cabrera, que arriba el 10 de juliol de 1338 i consolida “la pobla de la Calella” i el seu mercat. La carta de poblament de Calella de 1338, forma part de l’Arxiu de la Família Desvalls, conservat a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Les activitats per celebrar l’efemèride 
Ahir també es van anunciar les activitats que es faran per recordar aquestes fites històriques, com és la Ruta històrica "Calella 1925: De vila a ciutat" en la qual es realitzarà un recorregut per la ciutat explicant els edificis i elements més rellevants de l'època, durant la Festa Major de la Minerva. 

També es realitzarà l’exposició "Calella 1925: De vila a ciutat" que mostrarà com era Calella el 1925 i els seus diferents àmbits i contextos: l'arquitectura de la ciutat, el món del treball i les fàbriques, el moment polític en àmbit local, però també de Catalunya així com alguns aspectes de la vida quotidiana. Durant l'exposició que es preveu que s’iniciï el mes de desembre d’aquest any, s'oferiran visites comentades tant per al públic general com per als alumnes de la ciutat. 

També s'exposarà el penó de Calella de 1922 a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Calella a partir de la Festa Major de la Minerva. Totes aquestes activitats s'organitzaran des del Museu Municipal. 

A més, els Amics del Patrimoni Històric de Calella han editat un opuscle sobre els 100 anys de ciutat que podeu consultar en aquest enllaç i que trobareu a les dependències municipals i als comerços de la ciutat.

La imatge de l’efemèride
La imatge, obra del dissenyador calellenc, Sergi Cugat, vol ser la coexistència entre els 700 anys de Calella i els 100 anys de ciutat. Per això, es plasma la idea de lligar el passat amb el present amb les tipografies: ”antiga” i “moderna”. Pels 100 anys es juga amb l’escut de Calella, desconstruint els seus elements per crear el logotip. I pels 700 anys, s’han utilitzat elements dels vescomtes de Cabrera (Bernat I Bernat II) com és l’escut d’armes de la casa dels Cabrera amb la seva forma, contorns discontinus i el seu color. 

També s’hi ha incorporat una de les poques formes arquitectòniques que es mantenen a Calella del segle XIV, que són les finestres gòtiques de Can Galceran. 
Són dos logotips “germans”, amb una sèrie d’elements que els uneixen, però alhora, cadascun té la seva personalitat i història pròpia. 


 

Darrera actualització: 20.03.2025 | 07:57