La platja de Garbí aconsegueix un any més la bandera blava
Aquest reconeixement se suma a la “Q” de Qualitat Turística d’aquesta platja i a l’obtenció del compromís Biosphere que tenen les tres platges de Calella: Roca Grossa, Garbí i la platja Gran. A més, l’Ajuntament s’ha adherit avui al Compromís Nacional pel Turisme Responsable
L'Ajuntament de Calella ha aconseguit un any més la bandera blava per la platja de Garbí, la compresa entre el Far i fins a la Riera Capaspre, gràcies, entre moltes actuacions, a la disponibilitat de bujols de reciclatge, a més de l’ampliació del contracte de neteja d’aquesta ampliant el nombre de mesos en què es fa un manteniment de l’espai per part d’equips de neteja.
En el cas de Calella, també s’ha aconseguit la certificació per diferents accions que garanteixen la seguretat amb un nombre adequat de socorristes, equip de primers auxilis i un accés segur en totes les seves entrades a més de ser una platja patrullada per la Policia Local. A més, la platja disposa de rampes d’accés per a persones amb mobilitat reduïda, lavabos públics i un carril bici que afavoreix la mobilitat sostenible no contaminant, perquè, a més, no circulen vehicles a l’accés directe a la platja mantenint un component verge de l’espai natural, un fet que li ha permès obtenir, també, la “Q” de Qualitat Turística que atorga l’Instituto de Calidad Turística Española.
La bandera blava l’atorga l’Associació Europea d’Educació Ambiental i del Consumidor i és un distintiu que es dona a les platges i ports que compleixen una sèrie de requisits en relació amb l’educació ambiental, la qualitat de l’aigua, la gestió ambiental o la seguretat i els serveis. Aquesta distinció es complementa amb l’adhesió al compromís Biosphere que disposen les tres platges de Calella: Roca Grossa, Garbí i la platja Gran, i és que és la voluntat explicita del Govern local de seguir sumant actuacions que preservin i posin en valor un recurs natural tan important com es el litoral de la nostra ciutat.
Tot plegat, es fa sota el prisma de les ulleres de la sostenibilitat en la gestió de les polítiques públiques de turisme a Calella, una aposta del Govern de Calella que treballa perquè totes les accions governamentals que es fan a la ciutat estiguin relacionades amb la triple dimensió del concepte de sostenibilitat: mediambiental, sociocultural i econòmica, i, també, amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’agenda 2030 de l’Organització de Nacions Unides.
De fet, avui l’Ajuntament s’ha adherit al Compromís Nacional per un Turisme Responsable, que vehicula la Generalitat de Catalunya i que és l'eina que permet implementar aquest nou model amb els objectius de lluitar contra el canvi climàtic, la preservació de la biodiversitat, l'accés universal a les destinacions, la millora de la qualitat de l'ocupació i la descarbonització de l'economia.
Amb aquest marc per actuar, el govern ha decidit crear en aquesta legislatura la regidoria de platges i integrar les accions de sostenibilitat amb la destinació turística, recollides al Full de Ruta del model de gestió de destinació de turisme intel·ligent. Algunes d’aquestes accions són, per exemple, la campanya de sensibilització i conscienciació de la ciutadania titulada “Aquí comença el mar. No hi llencis res!” per evitar que es llencin residus als embornals i que arribin al mar destruint l’ecosistema marí i contaminant el nostre litoral.
A més, el govern va crear la legislatura passada una platja per a gossos a la Platja Gran, una actuació decidida a través de consulta popular i que permet als animals gaudir de la platja convivint de manera ordenada amb residents, visitants i turistes que visiten la destinació.
D’altra banda, com a accions especifiques destinades al principal recurs turístic de la ciutat, que són les platges, es destaquen la incorporació de missatges que fomenten la sostenibilitat i la seguretat per la megafonia per recordar als usuaris el respecte per l’entorn així com el compliment de la normativa com: prohibir fumar, prohibir malmetre o matar la fauna i flora marines com les meduses o la pesca esportiva a la Roca Grossa com a mesura de protecció del corb marí emplomallat.
L’Ajuntament també té previstes diverses accions al Pla de Sostenibilitat Turística en Destinacions que ja s’estan treballant i estan enfocades a les platges, com són: la recuperació de les dunes; un sistema integral de previsió i gestió ambiental de la platja; la creació d’una licitació per aconseguir la certificació de Biosphere que atorga l’Instituto de Turismo Responsable no només a les platges de la ciutat i a l’Oficina de Turisme, sinó a tota la destinació o la creació d’una campanya de sensibilització tant a residents com a turistes o visitants per promoure els valors sostenibles de la destinació.
En relació amb la sequera que viu Catalunya, el Govern de la ciutat manté tancades, de moment, dels dutxes de les platges a través del decret de sequera tot i els temporals i pluges de les últimes setmanes. Unes pluges que han causat una regressió de sorra temporal a l’extrem sud de la platja de Garbí, però que, com apunta el servei meteorològic del Consell Comarcal del Maresme (Meteomar), s'espera que la sorra es vagi reubicar de manera natural en les pròximes setmanes afavorida pel vent de llevant, i és que la platja de Calella es regenera naturalment gràcies a la dinàmica dels corrents marítims. Per aquest motiu, l'Ajuntament no contempla, de moment, utilitzar maquinària per a aplanar la zona perquè s’espera que (encara que sigui un procés lent) la platja torni al seu estat natural sense incidir artificialment en la regeneració de la platja.