El Ple de Calella revalida la construcció de l’Aldi sobre el jaciment del Roser
El Ple de l’Ajuntament de Calella, amb els vots de l’equip de Govern (PDeCAT i PSC) i el suport de Ciutadans, ha tornat a donar el vistiplau a la construcció del supermercat Aldi al damunt de les restes arqueològiques del Roser. Fracassa així el darrer intent de la CUP per frenar el projecte del nou establiment i deixar les runes visibles. La resta de partits de l’arc plenari, Esquerra i Calella en Comú, tampoc no van donar el seu suport a la moció presentada pels cupaires. Consideren que és un projecte que ja està molt avançat i que el text presentat tampoc no proposava una solució realista i legal. De fet, la CUP posava sobre la taula l’opció de fer una permuta dels terrenys i canviar el solar. Per la seva part, el Govern Municipal va aprofitar el debat per apuntar a una de les possibles formes de preservació de les runes.
Era un dels darrers intents de la CUP per frenar el projecte de l’Aldi i no va prosperar. Els cupaires proposaven aturar la construcció del supermercat i deixar les restes visibles, convertint-les en un punt d’interès turístic, però no va rebre el suport de cap partit. Durant el debat plenari d’ahir, la regidora Núria Freixas, va indicar que malgrat assumir que la proposta dequeia, continuarien treballant per buscar els mecanismes i les solucions que permetin frenar el projecte.
No és l’últim intent que fem. En l’àmbit legal sí que és el darrer, però buscarem tots els mecanismes i anirem a instàncies superiors. Farem crida perquè el poble es mobilitzi. Qualsevol contracte es pot trencar, evidentment que tindria conseqüències. Si es volgués trobaríem vies legals per frenar aquest projecte, però no hi ha voluntat.
Els altres dos partits de l’anomenada Taula de Confiança, Calella en Comú i Esquerra, van optar per l’abstenció i no van donar el seu suport a la CUP. El portaveu dels comuns, Sebastian Tejada, va defensar la seva posició argumentant que “legalment ja hi havia poc a fer per aturar la construcció”.
Nosaltres ja tenim clar, perquè ho hem experimentat amb les nostres carns, que des d’un punt de vista legal no hi ha gran cosa a fer. Estem a favor amb el qual demana la CUP, però ens abstenim perquè hi ha poc a fer.
Esquerra també va decidir optar per l’abstenció. Els republicans, més crítics amb les formes de la CUP, van exposar que aquestes alçades l’equip de Govern ja està lligat legalment i que els cupaires tampoc no estaven proposant una alternativa realista que permeti aturar el projecte. Carles Ferrer és regidor d’Esquerra.
Entenem el fons de la qüestió i sabem que és el desig de molts ciutadans de Calella, preservar tal com estan avui dia les restes. Però trobem a faltar en aquesta moció rigor i una via legal per poder fer això. Entenem que l’equip de Govern està lligat de manera legal i no sabem quin recorregut hi podria haver per aturar el projecte.
Els vots contraris a la proposta van arribar dels partits del govern (PDeCAT i PSC) i Ciutadans. El regidor, Guillermo Gomis, va basar la seva argumentació en aspectes tècnics i legals, apuntant que, si l’Ajuntament si decideix ara aturar el projecte, podria estar incorrent en un delicte de prevaricació.
El supermercat Aldi compleix amb la normativa vigent i l’administració no pot negar la seva implementació, ja que es podria està incorrent en un delicte de prevaricació. També en l’hipotètic cas que es paralitzés, l’Ajuntament hauria d’indemnitzador a l’empresa, no només amb l’import de la compra del solar, si no amb altres conceptes que poden objectar. Això és impagable per un consistori com Calella.
Per la seva part, el portaveu del govern, Josep Torres, va aprofitar la seva intervenció per replicar a tots aquells que insisteixen a dir que els preocupa la preservació. I va apuntar que això estarà garantit anunciant una de les possibles formes de preservació que podrien tenir les runes, similar als projectes de Beatulo (Badalona), Lleó o València.
Tècnicament aquí no parlem de soterrani, parlem de cripta arqueològica i és el que protegirà les runes de manera més efectiva. A més, com seran museïtzades també seran visitables. Hi ha exemples d’aquesta mena de protecció per tot arreu, el més proper a Badalona. Estan sota el subsol. Tan malament no ho estem fent, la protecció que nosaltres volem és l’opció que protegeix més a les runes i és la que es fa servir en entramat urbà.
El Govern Municipal també va avançar que les restes seran declarades bé d’interès cultural i patrimoni de la ciutat.
La proposta va decaure amb 9 vots en contra (PDeCAT, Psc i Cs), 7 abstencions (Esquerra i Calella en Comú) i un únic vot favorable (CUP).
Aprovada la modificació puntual del POUM per a construir habitatges socials damunt l’Aldi
El Ple d’ahir també va aprovar la modificació puntual del Pla General d’Urbanisme per a poder construir pisos d’ús social al damunt del supermercat Aldi. Aquest punt va ser aprovat amb els vots favorables del Govern, el suport de Ciutadans, i l’abstenció d’Esquerra. La resta de partits de l’oposició es van posicionar clarament en contra.
La CUP va tornar a incidir en què cal preservar les restes, i va instar a l’executiu de Candini a buscar noves oportunitats que no passin per la construcció del supermercat. Els Comuns van argumentar el seu vot contrari exposant que a Calella, segons dades de l’Idescat, hi ha 1.500 pisos buits i 11 hotels abandonats i que, per tant, no veuen la necessitat de construir més habitatges.
Esquerra va optar per l’abstenció, ja que al seu entendre el dret a vol pot donar altres possibilitats que encara no s’han contemplat.
La modificació puntual del POUM també servirà per actualitzar el catàleg i registrar la finca de Can Saula com a equipament municipal d’ús cultural i social.
Font: Ràdio Calella Televisió