El Ple Municipal decidirà si atorga rang de protecció patrimonial al jaciment del Roser
Els grups polítics estan convocats per aquest dijous 2 de juny a la sessió ordinària del Ple Municipal i decidir sobre la proposta de declaració del jaciment del Roser com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Es tracta d’una figura de protecció patrimonial, de segon rang per darrera del Bé Cultural d’Interès Nacional, que ha de ser promoguda pels ajuntaments i que garanteix la conservació d’elements considerats identificadors del municipi. L’executiu planteja que la declaració sigui per a tot el conjunt arqueològic. Així també ho ha estat reclamant la Plataforma per la dignificació de la vil·la romana de Calella.
La declaració del jaciment del Roser com a Bé Cultural d’Interès Local, que l’executiu eleva al Ple Municipal, és el quart punt inclòs en l’ordre del dia, per darrera d’assumptes de tràmit com l’aprovació de les actes anteriors i la presentació de les declaracions oficials que s’han emès entre el 19 d’abril i el 30 de maig. També en la primera part, hi haurà el despatx oficial en el qual l’alcaldessa repassa qüestions d’interès local.
Seguidament hi haurà l’apartat de mocions. Els grups polítics municipals han registrat un total de 8 iniciatives, que aborden aspectes diversos.
Esquerra suma tots els partits a les seves dues mocions, que tenen garantida l’aprovació
Els republicans han registrat una moció per declarar Calella com a municipi de llibertat LGTBIQ, a la que s’hi han afegit el PDeCAT, Calella en Comú, PSC, CUP i Cs. Es proposa que la ciutat reconegui i defensi la plena igualtat del col·lectiu davant les violència quotidianes que encara pateix. La regidora d’Esquerra, Pilar Rocafort, s’ha referit a les darreres agressions homòfobes que hi ha hagut al país, causant sis víctimes.
Continua vigent haver de reivindicar coses. Hem vist com aquest cap de setmana, a Barcelona, s’han produït agressions homòfobes. Tot i que s’avança i es poden expressar condicions sexuals amb llibertat, continuen també havent-hi conductes d’intolerància.
La moció s’ha volgut fer coincidir amb la commemoració del Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia, instaurat ara fa 31 anys quan l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va retirar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals.
L’altra moció que arriba al Ple amb el suport de tots els partits polítics és la de reconeixement del dol gestacional, perinatal i neonatal. Una iniciativa que Esquerra està portant a diverses poblacions catalanes amb l’objectiu d’acompanyar les famílies en el dolor per la pèrdua durant l’embaràs o en el naixement i habilitar espais públics de suport i confort. Rocafort exposa que es tracta d’un pas necessari davant el silenci i el tabú que tradicionalment ha envoltat aquest dol.
S’ha d’abordar el dol com es fa habitualment, en totes les etapes que suposa i intentant tenir un espai per al comiat i per al record (…) En la moció contemplen un espai físic al cementiri municipal, per la nostra part ens ho imaginàvem al Pins de la Creu. Ho deixem obert perquè és un tema a consensuar amb tothom.
Des d’Esquerra es considera important que el treball que es faci a partir de l’aprovació de la moció, decidint per exemple on s’ubicarà l’espai de memòria, també reuneixi a representants dels serveis funeraris i de l’Hospital de Calella, com a centre amb unitat de maternitat de referència a la ciutat.
La circulació dels patinets i l’aparcament de Can Saleta, altres assumptes a debat
El grup municipal de Ciutadans ha registrat tres mocions en què planteja la modificació de l’ordenança de circulació per regular l’ús de patinets i bicicletes, demana mesures de compensació pel sector de l’oci nocturn i la creació d’una taula local que avaluï projectes que poden ser finançats pels Fons Europeus de reactivació per la crisi pandèmica.
Calella en Comú proposa demanar el suport d’Europa per a la seva aposta de desenvolupar un Pla de millora urbana del carrer Jovara. Els comuns també volen centrar el debat en la viabilitat del projecte d’aparcament de Can Saleta.
La CUP torna a portar la proposta d’adhesió de Calella a l’Associació de Municipis i Entitats per a l’Energia Pública (AMEP). La van retirar de l’últim Ple Municipal amb la idea de consensuar-la amb d’altres partits. Aquest cop la presenten de la mà d’Esquerra i Calella en Comú.
FONT: Ràdio Calella Televisió