El promontori rocós del Capaspre on s’ubica el Far, ja es troba documentat el 5 de novembre de 961, en una donació de Sisoaldus al monestir de Sant Pol de Mar. Així mateix, en la dotalia de l’església de Santa Maria de Pineda de 17 de gener de 1079, sota el bisbat de Berenguer Guifré, s’esmenten els límits occidentals del terme municipal a la muntanya, cap a Sant Cebrià de Vallalta, el Coll Trencat i a la banda de mar, el torrent de la Cabra. Capaspre, “Caput Asperum”, fa referència a promontori rocós, aspre i és en aquest indret on es localitzen els primers masos, el primer nucli de població de Calella. En el promontori rocós del Capaspre s’ubicava una torre de guaita i defensa artillada, des d’època medieval, amb l’objectiu de vigilar als corsaris i als possibles atacants. Aquesta petita torre, anomenada “Torreta” va ser destruïda per edificar el Far el 1857. L’estat liberal de mitjans del segle XIX va decidir que s’havia de dotar de senyals lluminosos el litoral espanyol, per tal de millorar el comerç i l’economia del país. Així va néixer el 1847 l’anomenat “Plan General para el Alumbrado Marítimo de España e islas adyacentes”, que preveia la construcció de 126 fars, un d’ells al nord de la ciutat de Barcelona, a la zona del Maresme, finalment ubicat a Calella. La Reial Ordre del 27 de juny del 1856 establia que el Far s’alçaria a les roques de Calella, a una alçada d’uns 35 metres sobre el nivell del mar. El 14 de novembre de 1859 es va finalitzar l'obra i el Far va entrar en funcionament el 15 de desembre de 1859. L’aparell òptic havia estat construït a Paris i els seus raigs allargaven unes 18 milles. Inicialment el seu combustible era a base d’oli d’oliva, substituït posteriorment amb parafina i més tard, amb petroli. El far de Calella, les obres del qual van costar 127.000 rals, era el cinquè Far de Catalunya que entrava en funcionament, després del far de Llobregat (1852), Cap de Creus (1853), Cap de Sant Sebastià (1857) i Cap de Salou (1858). El 1916 va ser instal·lat el sistema elèctric i el 1927 es va substituir l’aparell òptic per un altre de més potent, amb una llargada de llum de 33 milles. Actualment, el Far de Calella és un dels espais més icònics i fotografiats de la ciutat.
El 13 de juny del 2011 es va obrir al públic el Centre d’Interpretació del Far de Calella.
Entorn de la figura del Far, el Centre pretén explicar les relacions de comunicació d’aquest envers el seu entorn des de tres punts de vista:
Els continguts s’expliquen de forma amena a través d’audiovisuals i textos en tres idiomes: català, castellà i anglès. El Centre està concebut per ser visitat tant per públic adult com per infantil i per aquest motiu disposa de diversos jocs interactius i de participació adreçats als més joves.
A l’exterior del Centre, la instal·lació compta amb un excel·lent mirador des d’on es gaudeix d’unes vistes privilegiades de la ciutat de Calella, del conjunt del mar i la costa i més enllà, de les muntanyes del parc natural del Montnegre i Corredor.
De l’1 d’octubre al 30 de juny: Dissabte, diumenges i festius, de 10 a 14 h. De l’1 de juliol al 30 de setembre: De dimarts a diumenge i festius, de 17 a 21 h.
Tancat l'1 de gener, el 25 i 26 desembre.
Segueix-nos a Instagram @calellapatrimoni